Lyhyen ajan sisällä on tullut vastaan kaksi tapausta, jossa ihminen muistelee televisiossa näkemäänsä Specsaversien mainosta. Kummassakin tapauksessa kertoja kuvaili nimenomaan mainoksen ranskalaistunnelmaa. Missä kohtaa kuulija korjasi kyseessä olevan Instrumentariumin mainoksen.
Kumpi voitti?
Onko Specsaverin brändi niin vahva, että mikä tahansa silmälasimainokseksi mielletty, mutta sisällyksetön muistikuva mukautuu juuri sen mainokseksi? Toisaalta, onko Instrumentariumilla kuitenkin niin vahva presenssi, että pienen alustuksen jälkeen mainosten yleistunnelma osataan liittää juuri sen brändiin?
Todennäköisesti vähän kumpaakin. Kun pyytää ketä tahansa mainitsemaan jonkin silmälasimainoksen, hän todennäköisesti mainitsee juuri Spescsaversin. Toisaalta Instrumentariumin ranskalaistunnelmaisissä mainoksissa on niin yhtenäinen tarinankerronta, että katsoja tunnistaa yhteyden ilman logojakin. Siinä missä Specsaversilla on mainostajan brändi, Instrumentariumilla on hallussaan mainoksen brändi.
Silmiinpantavaa on, että kummassakaan epävalidin otannan tapauksessa kukaan ei puhunut halaistua sanaa Nisseniltä. Sen edullisiin hintoihin keskittyvä mainonta on liian samanlaista kuin Specsaversin.
Tullakseen muistetuksi pitää olla erilainen.
Jos kuitenkin on samanlainen, pitää olla sitä isommin kuin kilpailijansa.